Gå til hovedinnhold Gå til søk

Horva – en nordnorsk landbruks­messe

I juli 2004 ble det tatt initiativ for å arrangere en landbruksutstilling på Ytre Helgeland i 2005. Ideen var å lage en tredagers storstilt folkefest med landbruk i fokus.

Horva er en stiftelse som har representanter fra HALD-kommunene. Formålet med Horva er å markere og posisjonere Nordnorsk landbruksnæring. I tillegg kommer de direkte og indirekte økonomiske virkninger det har at tusenvis av mennesker besøker HALD-regionen i forbindelse med messa.

Arrangementet ble en suksess fra første gang. Siden 2005 har Horva blitt arrangert hvert tredje år for ikke å «kollidere» med andre nasjonale messer; «Agroteknikk» på Lillestrøm og «Agrisjå» i Stjørdal. I år er det klart for Horva 26. – 28. august.

I 2019 ble arrangementet flyttet inn til Sandnessjøen sentrum, og oppslutningen og interessen var stor i hele Nord-Norge og Trøndelag. Suksessen med å flytte messa til byen følges opp med at også årets arrangement arrangeres i sentrum. Her vil det bli gratis inngang og mye spennende for hele familien. Det blir også både faglige og kulturelle innslag i tillegg til messefest og mye mer.

Framtidsretta produkter og moderne utstyr vil stå i fokus når innovative utstillere samler seg for å vise fram det aller nyeste og beste de har av maskiner og utstyr.

Horva-prisen

Setter landbruket på dagsorden!

HORVA setter norsk landbruk på dagsorden. Har du tips og forslag om andre som også gjør det, og som følgelig kan kvalifisere for HORVA-prisen, så send inn tips!

Årets HORVA-pris deles ut under landbruksmessa siste helga i august. Lista over tidligere prisvinnere viser at landbruket kan settes på dagsorden på mange måter. Disse har fått prisen siden starten i 2005:

• Tidligere fylkesskogsjef i Nordland, Ørnulf Kibsgaard var den første som fikk Horva-prisen i 2005.

• I 2007 var det daværende sjefredaktør og administrerende direktør i avisa Nationen, Tove Lie, som fikk prisen for å synliggjøre landbruket i tillegg til å ha bidratt til økt fokus på distrikta.

• Under Horva 2010 fikk Berge Furre (partiveteran i SV) prisen for å være «et godt forbilde for politikere med vyer om å opprettholde matforsyning og levende bygder, og som utformer av politikk med langsiktighet som rettesnor», som det het i juryens begrunnelse.

• I 2013 gikk prisen til Oddgeir Bruaset, velkjent for tv-seerne gjennom hans programserie «Der ingen kunne tru at nokon kunne bu» på NRK.

• Programleder for TV 2-serien «Farmen», Gaute Grøtta Grav, fikk prisen i 2016, med begrunnelsen: «Årets pris går til noen som er oppvokst på gård, men som nok ikke hadde planlagt å sette landbruk på kartet slik han har gjort. Han er en ambassadør for eldre metoder for gårdsdrift, og er allsidig».

•  I 2019 gikk prisen til tidligere leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg. Hun fikk prisen «først og fremst som ivrig forkjemper for den norske bonden og hennes utrettelige kamp for å bedre forholdene for bøndene», som det het i begrunnelsen.

Hvem får Horva-prisen i 2022?

Har du tips eller forslag – send det til kontakt@horva.no